Wilt u een afspraak maken? Of heeft u nog andere vragen? Wij vertellen graag wat we voor u kunnen betekenen.
0475-351919Op twee manieren kan je aandelen krijgen in een bv: door uitgifte van aandelen door de bv of door het kopen van aandelen van de aandeelhouder(s) van de bv. Een nieuwe aandeelhouder moet in beide gevallen betalen voor de aandelen die hij krijgt. Als de bv nieuwe aandelen uitgeeft, komt deze betaling terecht bij de bv. De aandelen kunnen ook worden gekocht van de bestaande aandeelhouders. In dat geval komt het geld niet bij de bv terecht, maar bij de aandeelhouders die aandelen verkopen. Een nieuwe aandeelhouder brengt altijd een wijziging in de manier waarop beslissingen worden genomen en hoe de winsten worden gedeeld. Daarom moet goed worden bekeken of tegelijkertijd ook de statuten moeten worden aangepast. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij en adviseren graag over de manier waarop een nieuwe aandeelhouder tot het bedrijf kan toetreden.
Door een fusie worden van meerdere bedrijven samen een nieuw bedrijf gemaakt. Een splitsing is het tegenovergestelde van een fusie en zorgt ervoor dat van één bedrijf meerdere bedrijven worden gemaakt. Fusie en splitsing hebben ingrijpende gevolgen voor de betrokken bedrijven, de aandeelhouders en de werknemers. Wij zorgen voor een goede begeleiding van de fusie of splitsing. Daardoor weet je precies waar de valkuilen zitten en voorkom je veel onnodige problemen.
Een holding is een bv die als belangrijkste activiteit het beleggen in en het besturen van andere bv’s heeft. Door gebruik te maken van een holding kan belasting worden bespaard, de overname van een bedrijf makkelijker worden en risico’s van ondernemen worden beperkt. Een holding is ook interessant als er maar één directeur/groot aandeelhouder is. Als je een bv hebt maar geen holding, dan raden wij je aan snel contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.
Als een bedrijf groeit, kan het nodig zijn een holdingstructuur aan te passen. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om een of meer zogenaamde tussenholdings op te richten waaronder verschillende bv’s komen te hangen. Daardoor wordt het bedrijf gemakkelijker te besturen. Ook kan het aantrekkelijk zijn een gedeelte van het bedrijfsvermogen in aparte bv’s onder te brengen om deze veilig te stellen bij een eventueel toekomstig faillissement of om overname van bedrijfsactiviteiten makkelijker te maken. Als het bedrijf één of meer bedrijfspanden heeft, kan op deze manier ook overdrachtsbelasting worden voorkomen bij een overdracht van het bedrijf. Een goede holdingstructuur kan veel voordelen opleveren. Wil je hier ook van profiteren? Wij kunnen je adviseren of je huidige holdingstructuur kan worden verbeterd.
VBI is de afkorting voor vrijgestelde beleggingsinstelling. Een vbi is een nv die geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. De Belastingdienst stelt eisen aan de vbi-status van een nv. Een van de eisen is dat de nv niet vrij mag ondernemen; de nv moet zich bezighouden met het beleggen van vermogen. Een VBI moet meerdere aandeelhouders hebben. Wil je samen met anderen geld beleggen door middel van een nv, zonder vennootschapsbelasting te betalen? Wij kunnen adviseren over de mogelijkheden, de vbi-status voor je aanvragen en de nv volgens de regels van de Belastingdienst voor je oprichten.